Хромът и полифенолите, които се съдържат в канелата, подобряват чувствителността към инсулина.
Приемането на допълнителен хром под формата на добавка подобрява симптомите на метаболитния синдром. Контролирани проучвания доказват, че приемът на хром подобрява нивата на кръвната захар, инсулина, холестерола и гликирания хемоглобин при пациенти с диабет тип 2.
Екстрактът от канела, приеман под формата на хранителна добавка, води до намаление на кръвната захар на гладно, намалява както общия, така и „лошия” холестерол (LDL), и общото количество мастна тъкан в организма след само 40 дневен прием.
Сред естествените субстанции, които подобряват чувствителността към инсулин, принадлежат хромът, както и някои полифеноли в канелата. Тези вещества имат сходен ефект върху контрола на кръвната захар и метаболизма. Белезите на хромен дефицит са много подобни на симптомите на метаболитния синдром. Полифенолите, съдържащи се в канелата, също имат много благоприятен ефект.
Пациентите с метаболитен синдром, които са приемали екстракт от канела, са нормализирали както кръвната захар, така и кръвното налягане. Приемът на екстракт от канела е довел до намаление на процента мастна тъкан в организма и до подобряване на съотношението мускулна спрямо мастна тъкан. Двумесечен прием е довел до намаление на холестерола и триглицеридите.
Много добри резултати са постигнати при жените със синдром на поликистозните яйчници. Той също представлява проява на метаболитно нарушение, свързано с намалена чувствителност към действието на инсулина в организма. При тези жени приемът на канелен екстракт е довел до значително подобрение, включително на хормоналния баланс. Трябва да се отбележи, че продължителността на приема има значение за положителния резултат, както и степента на наднормено тегло.