Хранителните разстройства – особено преяждане – са доста разпространени и всеки може да стане жертва на такъв проблем. Ако за много хора хранително разстройство означава предимно анорексия и булимия, днес ние знаем, че спектърът е доста по-богат.
Към тези състояния се отнасят емоционалното преяждане и зависимостта към храната.
Засегнатите от подобни нарушения обикновено реагират на ежедневния стрес с прехранване с любими ястия. Те често са с наднормено тегло и заемат защитна позиция относно причините за това.
Освен емоционалното хранене при много хора е проблем преяждането, бързото поглъщане на големи количества, придружено или последвано от чувство за вина.
Това е типично по време на уикенда, когато хората са по-задълго със своите близки и приятели и обикновено завършва с надежда за промяна „от понеделник“.
Обикновено първият ден гладуване/началото на ограниченията стават достатъчни да преосмислят и… цикълът се затваря.
Макар че психиатрите работят усилено върху тези проблеми, обичайната психотерапия с антидепресанти, опиати и други медикаменти не дава задоволителен резултат.
Добре контролирани проучвания показват, че лечението с хром има положителни ефекти – намалява телесното тегло, намалява броя на епизодите на преяждане и подобрява емоционалния статус.
Така хромът би могъл да е едно чудесно допълнение или дори алтернатива на антидепресантите, за които се доказа, че нямат съществен ефект конкретно при емоционалното преяждане.
Освен това наднорменото тегло често е следствие на атипична депресия, която е придружена от повишен апетит към определени, обикновено сладки или тестени храни.
Наблюдение на екип от Ню Йорк върху пациенти с депресия и наднормено тегло показва, че лечението с хром пиколинат води до значително подобрение.
Хората, приемали хром пиколинат, са намалили апетита, овладяли глада за сладки и тестени храни и са постигнали по-добър емоционален баланс. Тази промяна е била статистически значима в сравнение с плацебо.
Можем да твърдим, че приемът на хром под формата на пиколинат има много добър ефект при депресия, придружена от емоционален дисбаланс към храненето.
J Psychosom Res. 2013 Jul
J Psychiatr Pract. 2005 Sep